wembleyway.blogg.se

En blogg om engelsk fotboll.

The Wagner Revulotion

Publicerad 2017-02-07 10:08:00 i Allmänt, Stories, The Championsship,

 

Det var fantastiska scener på John Smith's Stadium efter slutsignalen när det stod klart att Huddersfield Town vann mot Leeds United i det heta West Yorkshire Derby i söndags.

Laget firar det sena avgörandet mot Leeds
 
Huddersfield tog genom segern sig ett steg närmare målet att kliva upp i Premier League, ett mål som kan bli verklighet tack vare tränaren David Wagner.
 
I detta inlägg tänkte jag gå igenom vad Liverpooltränaren Jürgen Klopp's gamla kollega, lagkamrat och vän, succétränaren David Wagner, gjort i klubben som gått från bottenklubb till toppklubb i The Championship.
 
David Wagner
 
The Wagner Revulotion
 
Tyskfödde David Wagner, som haft en spelarkarriär som landslagsspelare för USA, var under fyra år tränare för tyska Bundesligalaget Dortmund's andralag, där han hjälpte Jürgen Klopp under tyskens tid som A-lagstränare, att hjälpa klubben med utveckling av spelare.
 
Klopp och Wagner är goda vänner sen länge.
 
Hösten 2015 lämnade Wagner sitt uppdrag i Dortmund, för att ta sig an bottenklubben Huddersfield Town i Engelska andraligan.
 
Den här säsongen, som är Wagner's andra, har tränaren och Huddersfield överraskat den engelska fotbollen där klubben för närvarande ligger på en fjärde plats i tabellen. 
 
Klubben som de senaste fyra säsongerna slutat i botten av tabellen, är nu med på allvar och slåss om uppflyttning till engelska fotbollens finrum, för första gången på fyrtiofem år.
 
Tysk-amerikanen har med sin prägel på klubben, skämt bort supportrarna på John Smith's Stadium med fin fotboll och gett dem hopp om en ljus framtid.
 
 
 
Här kommer punkter på vad David Wagner lyckats så bra med:
 
Värvningarna
 
David Wagner har satt tysk prägel på klubben, genom värvningar av tyskar från 2.Bundesliga.
 
Michael Hefele, Dynamo Dresden. Christopher Schindler, 1860 München och Chris Löwe, Kaiserslautern, har tillkommit.
Tyskarna passar bra in i Wagner's filosofi, där tränaren vill ha försvarare som är redo att kunna spela längs marken och är trygga med bollen.
 
Schindler & Hefele, populärar hos The Terriers.
 
Jack Payne och Rajiv Van La Parra har därtill värvats in från Southend och Wolverhampton, och har båda levererat på mittfältet för laget.
 
Resan till Sverige.
 
David Wagner såg under sommaren 2016 inför den stundande säsongen, att klubben var i behov av att satsa på en aktivitet vilket skulle sammansvetsa den grupp av spelare som under transferfönstret fått många nya ansikten.
 
Laget åkte därför i början på juli till Sverige, där spelartruppen fick leva på en liten ö med begränsade medel att klara sig med.
 
 
 
Wagner gav spelarna uppgifter där samarbete erfordrades, och såg till att alla i spelartruppen fick turas om att jobba tillsammans.
Detta för att förebygga den falska trygghet som lätt blir till vid sådana övningar, där man gärna umgås med den man känner bäst.
 
Dean Whitehead
 
Resan gav ett gott resultat, och är enligt tränaren själv en stor anledning till lagets framgång under succéhösten.
 
Jonathan Hogg med en gädda.
 
Lånen.
 
De starkaste profilerna under höstens Huddersfield har varit välutvalda spelare, som Wagner lockat till sig på lån. 
 
Målvakten Danny Ward från Liverpool, mittfältaren Aaron Mooy från Manchester City och offensiva trion Elias Kashunga från Ingolstadt 04 samt Kasey Palmer & Isiah Brown från Chelsea
 
Brown till vänster. Palmer mitten, höger.
 
Alla lånen har haft en viktig del i lagbygget, och visat upp stor potential hos sin temporära klubb.
 
Wagner har en viktig uppgift att se till att lånen övergår till köp och blir permanenta, för att återupphålla den utveckling och kvalité som spelarna tillfört klubben.
 
Filosofin.
 
David Wagner har en väldigt sund filosofi, där tränaren förespråkar ett spel på planen som är både effektivt och underhållande.
 
Precis som sin vän Klopp, vill Wagner att sitt lag spelar en bollinnehavs-inriktad fotboll där alla lagdelar är involverade i uppspelet.
 
Yttrarna Rajiv Van La Parra och Elias Kachunga samt offensiva spelarna
Nahki Wells, Kasey Palmer och Isiah Brown har alla den fart, teknik och löpvillighet som David Wagner kräver i sin taktik.
 
 
Brown, Kachunga och Wells. Målfarlig trio
 
På mittfältet briljerar australiensaren Aaron Mooy som spelfördelare och ansvarig för farliga fasta situationer, med antingen grovjobbarna Dean Whitehead, Jonathan Hogg eller unge dansken Phillip Billing bredvid sig.
 
 
Hogg och Mooy är viktiga på mittfältet
 
I försvarslinjen har tränaren flera alternativ där utöver tyskarna jag nämnt, finns egna produkten, vicekapten Tom Smith, Martin Cranie och lagkaptenen Mark Hudson att tillgå.
 
Den fyrtiofem årige tränaren roterar hela tiden med finess i sin startelva, för att hålla samtliga spelare nöjda och förebygga eventuella skador som kommer längs säsongen.
 
Det finns ingen självklar startelva i Huddersfield, vilket har gjort att samtliga spelare i truppen levererat med god moral under säsongen, som resulterat i en hög placering i The Championship samt en stundande åttondelsfinal mot Manchester City i FA-Cupen.
 
 
Många får speltid i Wagner's lagbygge.
 
David Wagner håller på att skapa något stort i Yorkshireklubben.
The Terriers, som klubben kallas, var en stormakt under 1920-talet där klubben mäktade med tre ligatitlar i högsta ligan och en pokal i FA-cupen.
 
Huddersfield Town 1922
 
Nu, nästan hundra år senare är Huddersfield Town redo att skriva nya kapitel i klubbens historia, med en skäggig, tysk-amerikan som skribent.
 
David Wagner & Huddersfield Town är namn att hålla ett öga på i framtiden.
 
// Adam Stenberg
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Adam Stenberg

Med stor passion för den engelska fotbollen försöker jag med denna blogg dela med mig av det bästa och det mest intressanta som händer, och hänt genom åren i Englands högsta divisioner. Topplistor, krönikor, startelvor, kuriosa och mycket mer finns sen bloggen startade våren 2017 att hitta i arkivet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela