wembleyway.blogg.se

En blogg om engelsk fotboll.

The Pochettino Revulotion

Publicerad 2017-01-17 12:58:37 i Allmänt, Stories,

 

Tottenham Hotspurs har länge varit utan en stor titel och i flera år legat i skuggan av sin ärkerival Arsenal. 

Efter Harry Redknapps glansdagar där man bland annat snuvade Manchester City på fjärde platsen, slog italienska Inter i Champions League och fansen fick njuta av världsklass prestationer från spelare som Gareth Bale och Luka Modric, har klubben haft det tufft.
 
Spurs tidigare kelgrisar, Modric och Bale.
 
Försäljningen av Bale, misslyckade tränarsenjouer från Andre Villas-Boas och Tim Sherwood samt tvivelaktiga värvningar är några punkter som hämmat klubbens utveckling.
 
Nu, under ledning av argentinaren Mauricio Pochettino, kan klubbens fans drömma stort igen.
 
Laget ligger i skrivande stund tvåa i tabellen, och med sju raka vinster i ligan är Hotspurs för andra året i rad en allvarlig kandidat till att vinna Premier League och komma före sina största rivaler Arsenal i tabellen för första gången sen 1995.
 
Här är en lista på vad tränare Potchettino förändrat och förädlat i klubben som gjort sådan succé.
 
Rensat i truppen.
 
När Pochettino tog över Tottenham våren 2014 kom han till en stor trupp med flertalet spelare som varit misslyckade värvningar av tidigare tränare, samt andra truppmedlemmar som inte längre hade huvudet på rätt plats.
Den nya tränaren såg ett stort behov av att rensa i truppen bland rötägg och spelare med fel karaktär.
 
Floppvärvningarna Roberto Soldado och Etienne Capoue har fått lämnat.
Divorna Emmanuel Adebayor och Andros Townsend med fel attityd som inte passade in i "laget före jaget" filosofin, samt gamla trotjänarna Younes Kaboul och Aaron Lennon som var i behov av ett miljöombyte, har sökt lyckan in nya klubbar. 
Endast två av de sju värvningarna Andre Villas-Boas värvade för en miljard svenska kronor under transfersommaren 2013 är kvar, dansken Christian Eriksen och argentinaren Erik Lamela.
 
 
 
Värvningarna och truppbygget
 
Argentinaren har istället för att värva färdiga spelare med stjärnstatus, valt att värva unga, hungriga spelare som är kapabla att anpassa sig till ett kollektiv där alla kämpar för varandra. Spelarna ska bära den vita tröjan med stolthet.
 
Eric Dier, Toby Alderweireld, Dele Alli, Heung-Min Son och Victor Wanyama är succevärvningar som passat perfekt in i Mauricio Pochettinos truppfilosofi.
 
Han har maximerat och utvecklat potentialen hos befintliga spelare spelare som Moussa Dembélé, Christian Eriksen, Kyle Walker, Jan Vertonghen och Erik Lamela.
 
Mauricio Pochettino's tålmodiga tränarstil har gett det självförtroende till talangerna Dele Alli och Harry Kane som gjort att spelarna nu inte bara är Tottenhams frontfigurer, utan även Engelska landslagets främsta hopp.
 
Stora resurser och tid har lagts ner 
på aktiviteter som sammansvetsat den trupp som överraskat engelsk fotboll i två år.
Bland annat ska en "bonding-resa" till Barcelona, för att höja sammanhållningen, varit en viktig faktor. 
Den goda moralen och kemin mellan spelarna har märkts på sociala medier, där spelarna gärna delar med sig bilder av sitt brödraskap. 
 
Brödraskapet.
 
Full fart framåt med hög press
 
Det nya Tottenham har en fantastisk förmåga avväpna sina motståndare genom att sätta press högt upp i plan där hela laget kollektivt är med och hugger för att återerövra bollinnehavet.
 
Danny Rose och Kyle Walker är praktexempel på hur moderna ytterbackar ska verka, flygandes upp och ner från sina ytterbackspositioner ger paret utrymme och alternativ till sina lagkamrater offensivt.
 
Moussa Dembélé håller i taktpinnen på mittfältet där han styr tempot och är med teknik och fart en av ligans bästa bolldistributör.
 
Dele Alli ställer alltid frågor till motståndarförsvaren med djupledslöpningar och kreativa framspelningar.
 
Offensiva mittfältaren Christian Eriksen är ett underskattat geni som både gör och assisterar mål för laget. 
Dansken har ett fantastiskt facit på skapade målchanser, assist och mål den här och förra säsongen.
 
Längst upp i anfallet finns Harry Kane som tillsammans med Dele Alli ses som lagets stjärnspelare.
Kane's förmåga att hitta ytor i djupet, skapa sig själv målchanser med sitt mäktiga skott samt enorma mod och styrka gör honom till en komplett anfallare.
 
Harry Kane och Mauricio Pochettino
 
Gett unga spelare chansen.
 
En tydlig förändring Pochettino gjort sen han tog över är att han infört en långsiktighet som främjat unga spelares utveckling.
 
Harry Kane och Danny Rose som tidigare nämnts, har efter flera utlåningar genom åren fått chansen på allvar under Pochettinos ledning, och slagit igenom.
Värvningarna av talangerna Eric Dier och Dele Alli som man kunde tro var investering för framtiden, fick chansen direkt och har som bekant inte gjort sin tränare besviken.
 
Nu senast har unga talanger som Harry Winks och Cameron Carter-Wickers huserat i Tottenhams trupp vid flera tillfällen vilket tyder på att klubbens långsiktiga filosofi fortgår i samma takt.
 
Carter-Wickers & Winks 
 
Analys:
 
Tottenham spelar en underhållande fotboll under Mauricio Pochettino.
Tycker personligen han lyckats väldigt bra och skapat sig ett bra koncept.
Med mångsidigheten från Eric Dier, som kan spela som både back och defensiv mittfältare, kan tränaren flexibelt  rotera sin formation under matcherna.
Argentinaren brukar variera mellan 4-2-3-1 och 3-4-2-1 där Dier vid en trebackslinje kompletterar Verthongen och Alderweireld utmärkt med sin spelskicklighet.
Pochettinos ödmjuka tränarstil har satt prägel på hur hans spelartrupp agerar. Trots att spelare som Ben Davies, Kieren Trippier, Erik Lamela och Heung-Min Son får sparsamt med speltid ger de alltid sitt allt för klubben med bra insatser när de får chansen, vilket tyder på god lagmoral.
 
Jag anser att det enda Tottenham egentligen saknar är en klasspelare i anfallet som kan ersätta Harry Kane när han är skadad eller behöver vila.
Anfallaren Vincent Janssen har inte riktigt levererat när han spelat, dock är det hans första säsong med klubben vilket gör att jag ger holländaren mer tid att bevisa sin potential innan jag bedömer honom fullt ut.
 
Halva säsongen har gått och Pochettino's lag är i fantastisk form.
 
Erik Niva, välkänd journalist som är Tottenham supporter, uttryckte sig efter lördagens match mot West Bromwich att deras 4-0 prestation är den bästa han sett under Pochettino eran.
 
Tottenham har ingen med samma stjärnstatus som Gareth Bale idag.
Jag anser ändå att klubben har ett jämnare och bättre lag, med hänsyn till spelare på varje position, än under Walesarens tid i klubben.
 
Fortsätter klubben, spelarna och Mauricio Pochettino i samma anda med ett enat brödraskap, framtidstro och höga ambitioner kommer laget från norra London bli ett lag att räkna med en lång tid framöver.
 
// Adam Stenberg
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Adam Stenberg

Med stor passion för den engelska fotbollen försöker jag med denna blogg dela med mig av det bästa och det mest intressanta som händer, och hänt genom åren i Englands högsta divisioner. Topplistor, krönikor, startelvor, kuriosa och mycket mer finns sen bloggen startade våren 2017 att hitta i arkivet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela