wembleyway.blogg.se

En blogg om engelsk fotboll.

You raise me up

Publicerad 2017-11-13 11:03:08 i Allmänt, Stories,

(null)

Det klassiska sättet för spelare inom den engelska fotbollen för att ta sig fram i Premier League, är att genomgå utbildningen i någon av den brittiska öns stora fotbollsakademier.
 
Ett alternativt sätt att slå sig fram i toppfotbollen är att börja sin resa från en låg division, för att antingen succesivt flytta sig själv eller sin klubb uppåt i ligasystemet.
 
Här följer ett avsnitt i två delar med Premier League-spelare som tagit den annorlunda men häpnadsväckande vägen upp till den engelska fotbollens finrum.
 
Del 2 av 2.
 

Marc Pugh

En av de mindre profilerade spelarna i detta avsnitt är Bournemouth's Marc Pugh.

Yttermittfältaren är inte en av The Cherries viktigaste spelare längre, men under tidigare år har engelsmannen med fart och teknik varit en nyckelspelare när Eddie Howe's mannar skrivit modern historia på den brittiska sydkusten.

Marc Pugh i League One 2012

Målfarlige Pugh har tillhört klubben sen 2010. Med över 250 matcher i bagaget har han tillsammans med lagkamraterna Steve Cook, Simon Francis och Charlie Daniels tagit upp Bournemouth från League One till Premier League, under ledning av tränaren Eddie Howe.

Innan Bournemouth-eran harvade Burnley-skolade Pugh länge i League Two med klubbar som Hereford United och Shrewsbury Town, men även en säsong i den då Division 5-huserande klubben Kidderminster Harriers.

Pugh, som idag fungerar som en pålitlig truppspelare åt tränare Eddie Howe i Bournemouth, är en av få spelare i dagens Premier League som lyckats med bedriften att göra mål i de fem högsta divisionerna i det engelska ligasystemet.

Pugh firar sitt mål mot Leicester i våras.

José Fonte

Under Southampton's lyckade säsong 2010-2011, som innebar en uppflyttning till The Championship från League One, var José Fonte i sällskap av spelare som Alex Oxlade-Chamberlain och Rickie Lambert en av klubbens mest framstående spelare.

José Fonte under sin tidigare karriär i Southampton, 2010.

Han hade två år tidigare värvats från Crystal Palace, i en spelaraffär som genom åren skulle visa sig vara en av nycklarna till The Saints efterlängtade återkomst till Englands högsta liga efter flera års frånvaro.

Med portugisen som mittbacksgeneral tog sig The Saints från League One till Premier League genom två raka uppflyttningar.


Under tiden i Premier League har Fonte vuxit sig till en stark profil, kamperandes med flera olika mittbackskollegor i sydkust-laget genom åren vilket etablerat Southampton till ett lag på den övre halvan av tabellen.

Mittbackens insatser genom karriären har tagit honom från League One till att under perioder vara en av Premier League's bästa försvarare för att sedan vinna Europa-mästerskapet 2016 med sitt Portugal.

Fonte tillsammans med portugisiska lagkamrater 2016.

Leon Britton

West Ham-skolade Britton fick trots sin talang aldrig chansen i klubben från östra London.

Chansen till spel kom dock några divisioner ner, under en låneperiod i Wales med Swansea City säsongen 2002-2003. Den dåvarande tränaren Brian Flynn var imponerad av lånet, och tog sin chans att värva den passningsskicklige engelsmannen på permanent basis till League Two-klubben.

Leon Britton tillsammans med forne lagkamraten Adebayo Akinfenwa, 2005.

Sen dess har Swansea gjort den enorma resan där olika tränare som Roberto Martinez och Brendan Rodgers, samt stjärnspelare som Lee Trundle och Scott Sinclair gjort att klubben tagit sig uppåt i seriesystemet.
Folket i klubben har bytts ut under den stigande resan, men något som kvarstått genom divisionerna är Leon Britton's medverkan.

Bortsett en säsong i Sheffield United 2010-2011 har Mr.Swansea funnits i klubben i fjorton år, och bidragit till klubbens största era genom tiderna, från League Two till Premier League och en seger i Ligacup-finalen mot Bradford City 2012.

Britton hade under sin bästa säsong en av europas bästa passningsprocent, vilket säger en hel del om mittfältarens historiska betydelse för klubben.

Swansea-legenden, Leon Britton.

Jamie Vardy

En av de mest meriterade spelarna att ta sig upp från botten till toppen är Jamie Vardy.

Precis som Charlie Austin behövde Jamie Vardy försörja sig på sidan av fotbollen under sin tidiga karriär, när han spelade Division 7-fotboll med Stocksbridge Park Steels.

Pengarna tjänades in på en fabrik, där en ung Vardy fick anställning efter att moderklubben Sheffield Wednesday kom med det dystra beskedet att anfallaren inte skulle få något proffskontrakt.

Jamie Vardy under tidiga dagar i Stocksbridge Park Steels

Vardy spenderade tre år med Stocksbridge innan han vid 23-års ålder, efter säsonger av målkavalkader i Division 7, fick sitt första proffskontrakt med Halifax Town i Division 6.

Redan första säsongen i nya klubben Halifax vann Vardy den interna skytteligan vilket också ledde till att laget tog sig up i Division 5. Första säsongen i klubben, men även den sista.

Nästa säsong gick flytten till ligakonkurrenten Fleetwood Town. Även denna gång tog Vardy sitt lag till ligaseger och uppflyttning samt en vinst av den interna skytteligan.

Med 62 mål på 83 matcher och ett rykte som en av de lägre ligornas hetaste anfallare gick karriären vidare två divisioner upp till The Championship-klubben Leicester City 2012, där Vardy skulle fortsätta skriva på sin sensationella historia.

Trots en trög och tuff start på livet hos The Foxes, där Vardy vid perioder började tvivla på sin egen förmåga, skulle han utvecklas till en av klubbens största spelare genom tiderna.

Tillsammans med lagkamraterna Riyad Mahrez, Kasper Schmeichel, Wes Morgan och Danny Drinkwater tog Jamie Vardy upp Leicester City till Premier League säsongen 2013-2014, fick laget att undvika nedflyttning och säsongen efter det vinna Premier League.

Sen 2015 är succé-anfallaren en given spelare i det Engelska landslaget.

Jamie Vardy's resa från ratad tonåring i Sheffield Wednesday, via division 7 med Stocksbridge och vidare till en Premier League-vinnande landslagsspelare är utan tvekan den största resan som gjorts i modern engelsk fotboll.

Jamie Vardy med Premier League-pokalen 2016
 

// Adam Stenberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Adam Stenberg

Med stor passion för den engelska fotbollen försöker jag med denna blogg dela med mig av det bästa och det mest intressanta som händer, och hänt genom åren i Englands högsta divisioner. Topplistor, krönikor, startelvor, kuriosa och mycket mer finns sen bloggen startade våren 2017 att hitta i arkivet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela