wembleyway.blogg.se

En blogg om engelsk fotboll.

Mour than a feeling

Publicerad 2018-12-19 08:51:00 i Allmänt,

Under tisdagen blev det klart att José Mourinho lämnar Manchester United efter tre år som huvudtränare.
 
I skrivande stund spekuleras det vilt om vad som kommer hända i klubben framöver - vem som kommer ersätta den portugisiske tränaren på lång sikt och hur de befintliga spelarna kommer reagera på den nya situationen.
 
Undertecknad redgör sina tankar om vilka förändringar som behöver till i Manchester United efter portugisens sorti från klubben, oavsett vem som ersätter:
 
Ge Paul Pogba en offensiv roll
 
Nyligen förpassad till bänken, men med Mourinho sparkad kan man återigen snart vänta sig en startplats för Paul Pogba i moderklubben Manchester United.
 
25-årige Pogba är en fantastisk tillgång offensivt för Manchester United, men likaväl är han med sin brist på koncentration en säkerhetsrisk defensivt. En inte så förvånande svaghet med tanke på fransmannens spelhistorik i Juventus, där han tidigare inte behövt tagit något defensivt ansvar.
 
 
Därför är det en "no-brainer" att låta den tekniske mittfältaren spela en offensiv roll i startelvan - på offensivt mittfält eller till vänster i ett tremans-mittfält där han på landslagsnivå fyller stor funktion med Frankrike.
 
(null)
 
 
Ta bort Romelu Lukaku’s roll som targetplayer
 
Belgaren må vara stor och stark, men i sin roll som targetplayer i Mourinho’s taktiska upplägg har Romelu Lukaku gjort många supportrar frustrerade - där han slarvat bort anfall och målchanser genom teknisk begränsning och brist på spelförståelse.
 
Anfallarens främsta svaghet blev helt enkelt avslöjad när han i stor utsträckning fick behandla bollen under Mourinho’s uppspels-taktik.
 
Får Lukaku hålla sig utanför uppspelsfasen och istället nyttja sin kraftfulla stil i djupled kan spelformen framöver få bättre förutsättning att komma tillbaka.
 
Återge ytterbackarna offensiv frihet
 
En gång i tiden var ytterbackarna’s offensiva funktion en viktig faktor när Manchester United gick till anfall.
Utöver vänsterbacken Luke Shaw’s personliga framgång denna höst har det varit låg kvalité av just den varan - som konsekvens för en genomgående defensiv approach sen José Mourinho tog över rodret 2016.
 
I pånyttfödde Luke Shaw samt talangfulle Diogo Dalot har framtidens Manchester United all anledning att kunna väcka liv den flankdel av laget som en gång i tiden bringade stor succé till klubben genom spelare som Gary Neville, Dennis Irwin och Patrice Evra.
 
(null)
Unge högerbacken Diogo Dalot
 
Förvalta styrkorna offensivt på rätt sätt
 
Två playmakers i Juan Mata och Paul Pogba.
Blixtsnabba anfallare i Marcus Rashford och Anthony Martial
Bollförande poängskapare i Alexis Sanchez och Jesse Lingard  - ändå valde José Mourinho till större delen under sin senjour i klubben att idka statiskt "handbollsanfall" utan en tillstymmelse till kreativ frihet i de offensiva leden.
 
När Manchester United tar sig an kalenderåret 2019 bör klubben inte främst se efter vilka spelare de ska förstärka med offensivt, utan snarare kartlägga hur de ska förvalta sina anfallsspelare på bästa sätt.
 
- Frånskriv Romelu Lukaku en roll som bollmottagare eller ställ honom åt sidan.
- Tillåt Martial och Shaw kombinera sig fram på vänsterkanten utan pardon med understöd av defensiva herrar som Matic och Fred.
- Nyttja att det finns fart i spelare som Rashford, Sanchez och Lingard genom att damma av djupledsfotbollen efter flera års frånvaro.
 
(null)
Offensiva duon Anthony Martial & Marcus Rashford
 
Renovera backlinjen
 
Eric Bailly, Marcos Rojo och Phil Jones återfinns allt som oftast på skadelistan. Chris Smalling är en skugga av sitt forna jag från Van Gaal-eran.
 
Antonio Valencia och Matteo Darmian håller inte måttet i Manchester United-tröjan, medans Diogo Dalot än visar tendenser till att han saknar erfarenhet.
 
Prestationer under hösten tyder på att Luke Shaw och Victor Lindelöf har säkra platser i startelvan, men generellt behöver större delen av spelartruppens defensiv bytas ut för att klara de högt ställda krav som klubben har på sig.
 
 
Fram med talangerna
 
Oavsett vem som tar över efter José Mourinho är det krasst omöjligt för Manchester United att nå fjärdeplatsen - vilket innebär en missade plats till nästa års Champions League.
 
Mourinho’s ersättare kommer få krav på sig att ändra mentaliteten och funktionen i spelartruppen, men när det kommer till resultat i tabellen lär det snarare handla om att få till en stabil grund än några underverk poängmässigt under en vår av förändring.
 
(null)
United’s framtid? Målskytten Mason Greenwood
 
Situationen skapar ett perfekt tillfälle att ge debuter och speltid till talangerna från de egna leden - där listan kan göras lång.
 
I The Championship gör Dean Henderson just nu succé med Sheffield United, medans offensiva trion Thait Chong, Joe Garner och Mason Greenwood gör succé i klubbens U21-lag.
 
Sistnämnde Greenwood gjorde nyligen hattrick i FA-Cupen för U18 mot Chelsea, och ses av folk med insyn som en av United’s största  talanger på länge.
 
José-favoriter som kan hänga löst i vår:
Fellaini, Young, Matic och Lukaku.
 
Spelare som kan få fler chanser i vår:
Juan Mata, Ander Herrera, Andreas Pereira
 
Potentiell startelva 2019:
 
(null)
 
 
// Adam Stenberg
 

Om

Min profilbild

Adam Stenberg

Med stor passion för den engelska fotbollen försöker jag med denna blogg dela med mig av det bästa och det mest intressanta som händer, och hänt genom åren i Englands högsta divisioner. Topplistor, krönikor, startelvor, kuriosa och mycket mer finns sen bloggen startade våren 2017 att hitta i arkivet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela