Supporter's trust

"Supportrar får sporten att leva, försök aldrig stoppa vårt stöd"
Engelsk fotboll har har de senaste åren blivit influerat av stora mängder pengar, som påverkat klubbar och dess supportrar både positivt och negativt.
Har tidigare upplyst om Leeds United's fall från Premier League och Europas topp till League One, där inlägget 'Marching on together' från januari ger exempel på vad misskötsel av klubbar från ägarhåll kan resultera i.
I dagens inlägg tänkte jag uppmärksamma klubbar som ägs av supportrar, där fansen tröttnat på den moderna fotbollens mörka sida, i en aktion att starta en ny förening eller rädda sin befintliga klubb från giriga ägare med fel i intuitioner.
Supporterägda klubbar:

Portsmouth FC, 1898.
Englands största klubb vars äganderätt ligger hos supportrarna, är Portsmouth FC
Portsmouth, som kallas Pompey, firade stora segrar under slutet av 2000-talet, där sydkustklubben var full med klasspelare under ledning av Harry Redknapp.

Harry Redknapp och Sol Campbell 2008
Engelska landslagsspelarna Glen Johnson, Jermaine Defoe, Peter Crouch och Sol Campbell spelade i Portsmouth under den tiden då klubben slog ut Manchester United och senare vann finalen i FA Cupen mot Cardiff City, 2007/2008.
Denna period där stora spelare hade köpts in ledde till goda prestationer på planen, men som konsekvens för klubbens spenderande blev också utgifterna större och klubben fylldes med skulder.

Pompey under sin moderna storhetstid
Lönekontot var väldigt påfrestat, då internationella spelare som Kevin Prince-Boateng, Sulley Muntari och Lassana Diarra hade köpts in av Harry Redknapp under åren för att bringa kvalité till Pompey.
Samtidigt som klubbens skulder blev skyhöga, fanns det andra bidragande problem.
Olika ägare köpte klubben under åren med avsikter att tjäna pengar under kortsiktiga förhållanden, snarare än att hjälpa klubben på lång sikt med en trygg tankegrund.
Denna blandning av ekonomisk otrygghet ledde till att Portsmouth åkte ur tre divisioner på tre år, mellan 2010 och 2013 för sin oförmåga att hantera sin ekonomi, ett liknande öde som Leeds United gick till mötes under mitten av 2000-talet.

Supportrarna var vansinniga över hur deras klubb hade skötts under de senaste åren, och gick ihop för att kräva en förändring på sydkusten.
När säsongen drog igång i League Two hösten 2013 hade Portsmouth nya ägare och styrelse medlemmar där 'Pompey Supporter's trust', en del av Portsmouth's supporterskara, tog över rodret.

Pompey Supporter's Trust
Efter övertagandet skulle allt runt klubben handla om fotboll och supportrarna, där samhällets knutpunkt och fotbollsspelandet skulle gå först och inte längre hanteras som ett vinstdrivande företag eller kassako.
Nu tre säsonger efter att Pompey's supportrar tagit över klubben, har Harry Redknapp's föredetta klubb tagit sig uppåt i ligasystemet igen, efter en direkt uppflyttning blev klar förra månaden från League Two.

Skylt från Fratton Park
Wycombe Wanderers
League two-klubben Wycombe Wanderers ägs av 'The Wycombe Wanderers Trust' sen 2012.

Wycombe Wanderers, 1887.
Supporterskaran tog över ägandet från affärsmannen Steve Hayes, i en aktion för att säkerställa klubbens ekonomi där det fanns osäkerhet kring hur klubben prioriterades av den mångfacetterad Hayes, som under den tiden även hade rugbyklubben London Wasps i sitt ägo.
Denna affär skedde under goda omständigheter då Steve Hayes gärna gav över sitt ägande till några han trodde på, då han själv är en stor supporter av klubben.

Steve Hayes
De skulder som har funnits kvar till Hayes efter affären för fem år sedan är nu betalade, och The Chairboys som spelar på Adams Park, ser nu framåt.
Något som verkligen hjälpt Wycombe ekonomiskt är försäljningen av talangen Jordan Ibe 2011, vars övergångar till Liverpool och Bournemouth genererat pengar genom åren till klubbkassan i olika klausuler.

Rekordförsäljningen, Jordan Ibe.
Protestklubbar ägda av supportrar:
F.C United of Manchester
Klubben från Manchester, 'F.C United of Manchester' grundades 2005 när Glazers-familjen tog över som klubbägare i Manchester United.

FC United of Manchester, 2005
Den nya klubben skapades i protest mot de nya ägarna hos The Red Devils, där supportrarna ansåg att det nya styret av klubben hade avsikten att nyttja klubben för att tjäna pengar snarare än att driva den som fotbollsklubb.
F.C United of Manchester drivs av 4000 medlemmar, där alla tillhörande klubben har en röst att påverka föreningens åtaganden med.

Supportrarna påvisar sin makt
Klubben har en stark supporterskara, där 2500 personer vistas på de flesta av klubbens matcher i National League North (Division sex).

Spelarna firar sin uppflyttning
A.F.C Wimbledon
Bildandet av klubben A.F.C Wimbledon är en av de tidigaste supporterägda klubbar som tagit sig fram i engelsk fotboll.

A.F.C Wimbledon, 2002.
Londonklubben skapades som protest för det kontroversiella beslut som togs om deras älskade Wimbledon FC, tidigt 2000-tal.

Ursprungliga, Wimbledon FC, 1889.
En fastighetsutvecklare, Pete Winkelman, erbjöd klubbarna Luton, Crystal Palace, Barnet, Queens Park Rangers och Wimbledon att börja etablera sig utanför huvudstaden, i Milton Keynes, där någon av klubbarna skulle få chansen att börja idka på hans träningsanläggningar och nybyggda arena.
En som gick igång på detta förslag var dåvarande ordföranden i Wimbledon, Charles Koppel, som var mer än villig att anta budet och flytta klubben från sydvästra London 90 kilometer bort till Milton Keynes, där styrelseledaren ansåg att klubben skulle öka sin dåvarande status i The Championship.

90 km mellan Milton Keynes och Wimbledon
Detta förslag accepterades inte av en stor skara av Wimbledon FC's supportrar, som inte var villiga att flytta från platsen i deras hjärtan, och skapade sin egna supportägda verksamhet i sydvästra London, A.F.C Wimbledon.

A.F.C Wimbledon
Var inte denna geografiska förändring som påbörjades i klubben nog för supportrarna som fortfarande fanns kvar, skulle ännu mer kontroversiella beslut tas kort därefter, av än mer makalös karaktär.
I samma veva som Protestklubben A.F.C Wimbledon skapades, hamnade Wimbledon FC som var på väg mot en ny ort, under ekonomisk kris.

Pete Winkelman
De ekonomiska problemen som rådde i Wimbledon ledde till att fastighetsutvecklaren som nyligen varit på tapeten, Pete Winkelman, köpte upp klubben för att stabilisera ekonomin, i ett uppköp som förändrade precis allt.
Winkelman nyttjade sin befogenhet genom att ändra namnet på sin nyköpta klubb från Wimbledon FC till Milton Keynes Dons, tröjorna byttes från blått till vitt och märket gjordes om helt.

Winkelman presenterar sin nya klubb
Idag spelar båda klubbarna i League One och ser varandra som stora rivaler, där A.F.C Wimbledon fortfarande styrs av sina supportrar och Milton Keynes Dons leds ännu av ordföranden Pete Winkelman.
// Adam Stenberg