wembleyway.blogg.se

En blogg om engelsk fotboll.

Under The Bridge

Publicerad 2017-02-03 08:11:00 i Allmänt,

 
Inför helgens Premier League omgång, 24.
 
Chelsea - Arsenal
 
Londonderbyt mellan Chelsea och Arsenal är en rivalitet som verkligen eskalerat under 2000-talet, där bland annat den personliga rivaliteten mellan Arséne Wenger och föredetta Chelseatränaren José Mourinho varit en tydlig symbolik för mötets prestige.
 
Tränarna har satt prägel på klubbarnas rivalitet
 
Ashley Cole-Gate
 
Transfersagan 2006 där Ashley Cole gjorde den kontroversiella flytten från Arsenal till Chelsea är en annan orsak till den infekterade relationen mellan klubbarna.
 
Vänsterbacken Ashley Cole hade innan den här tiden firat stora triumfer med sin moderklubb Arsenal, där han var en viktig pjäs i Arséne's försvarslinje.
Cole, som var en av världens bästa vänsterback, hade vunnit flera stora titlar med The Gunners, och var en bidragande orsak till Arsenal's succéår 2003/2004 när klubben gick obesegrade hela säsongen och vann ligan.
 
Ashley Cole med FA-Cup trofén
 
Trots en skyhög status hos Arsenal, där försvararen växt upp och byggt upp en karriär som Englands och en av världens bästa vänsterback, var Ashley Cole inte nöjd.
 
I takt med Chelsea's framfart i Premier League, där klubben på allvar under José Mourinho blivit en storklubb med en rysk oljemiljardär som ny ägare i klubben, Arsenal's misslyckade säsong där klubben tappade i tabellen och vänsterbackens önskan om ett nytt mer lukrativt kontrakt, väcktes en av Premier Leagues mest oväntade affärer.
 
En vinterdag 2006, skymtades Ashley Cole tillsammans med Chelsea's tränare José Mourinho och dåvarande klubbordföranden Peter Kenyon offentligt. De hade mötts upp för ett hemligt möte, där en eventuell framtida övergång diskuterades.
 
Peter Kenyon & José Mourinho
 
Mötet blev uppdagat i media, vilket resulterade i att FA (fotbollsförbundet) reagerade, och straffade samtliga inblandade i mötet med böter för att ha brutit mot regeln som förbjuder diskussioner mellan klubbar och spelare, där spelaren står under kontrakt.
 
Arséne Wenger var inte nöjd.
Arsenal offererade ett nytt kontrakt med utökade villkor till Cole, den egna produkten klubben var så benägna att behålla, förgäves.
 
 
 
Deadline-Day, sista dagen på transferfönstret sju månader efter det uppdagade mötet, insåg Wenger att sin spelare var förlorad och valde att acceptera Chelsea's bud på Ashley Cole.
Den mest oväntade övergången var ett faktum.
 
Cole presenteras av Mourinho.
 
Ashley Cole kommer alltid vara legend i Chelsea, där engelsmannen vann samtliga troféer man kan göra i klubbväg, och var med i den gyllene era som klubben haft sen Abramovic tog över.
Han vann Champions League i klubben 2012, den enda klubbtrofén Cole saknade under tiden hos Arsenal. 
 
Firar Champion League segern.
 
I Arsenal kommer vänsterbacken bli ihågkommen som falsk och girig, trots sin fantastiska tid i klubben.
Han har sen övergången haft namnet 'Cashley Cole' hos Arsenalsupportrarna.
 
Fabregas återkomst
 
En annan svidande detalj vilket gett londonderbyt ökad prestige de senare åren och gjort många Arsenalsupportrar besvikna är Cesc Fabregas återkomst till Premier League.
 
Arsenals forne lagkapten
 
Spanjoren som i unga dagar slog igenom i klubben, där han var lagkapten och publikfavorit på Emirates Stadium, valde att lämna England för spel i spanska Barcelona
 
Efter tre säsonger i Katalonien, återvände Fabregas till engelsk fotboll.
Det var många som hade svårt att tro sina ögon när det stod klart att mittfältaren valde att skriva på för en av sin tidigare klubbars värsta rivaler, Chelsea.
 
En blå Cesc Fabregas
 
Cesc Fabregas yttrade sin lojalitet när han flyttade från Arsenal, att han aldrig skulle spela för en annan klubb i England, vilket ger historien substans.
 
Senast Chelsea och Arsenal möttes, var i höstens Premier League-möteEmirates Stadium där Arsenal vann med 3-0.
Matchen blev vändningen för Chelsea och tränare Conte, som sen den matchen endast förlorat en match med den nya 3-4-3 formationen som italienaren förespråkat.
 
Ett hett derby är att vänta
 
Manchester City - Swansea City
 
Swansea City besöker Manchester på söndag, för att möta Manchester CityEthiad Stadium.
 
Manchester City gav styrkebesked när de tog en viktig seger i veckans Premier League omgång borta på London Stadium mot West Ham.
 
Matchvinnaren, Gabriel Jesus.
 
De ljusblå var överlägsna mot The Irons, där nyförvärvet Gabriel Jesus stod med sin insats som matchvinnare.
The Citizens var iochmed segern det enda laget i toppskiktet som inte tappade poäng.
 
The Swans har vunnit sina två senaste matcher, mot Liverpool och Southampton, där nyförvärven Tom Carroll och Martin Olsson bidragit.
 
Swansea firar mot Liverpool
 
Sergio Kun Agüero gjorde sin debut för Manchester City mot just Swansea City för cirka sex år sen.
Argentinaren hoppade in i den andra halvleken, där han präglade sin första match med att stänka dit två mål, bakom den dåvarande Swans-målvakten Michael Worm.
 
Sergio Agüero firar sitt första mål för klubben
 
Matchen spelas 13:30 på söndag.
 
 
Crystal Palace - Sunderland
 
Bottenlagen Crystal Palace och Sunderland står inför ett viktigt möte i nedflyttningsstriden på lördag.
 
Crystal Palace's tränare Sam Allardyce tar emot sin gamla klubb Sunderland hemma på Selhurst Park.
Förra säsongen gjorde engelsmannen succé som ny tränare i Sunderland och var en bidragande orsak till klubbens överlevnad i Premier League.
 
Sam Allardyce firar i Sunderland
 
Crystal Palace-spelarna Connor Wickham, Frazier Campbell och Patrick Van Aanholt har ett förflutet i Sunderland, där de två sistnämnda möjligtvis kan delta i helgen för att möta sin gamla klubb.
 
Matchen spelas 16:00 på lördag.
 
 
Övriga matcher i helgen:
 
Hull City - Liverpool
 
Bournemouth - Everton
 
Watford - Burnley
 
West Bromwich - Stoke City
 
Tottenham - Middlesbrough
 
Leicester City - Manchester United
 
// Adam Stenberg
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Adam Stenberg

Med stor passion för den engelska fotbollen försöker jag med denna blogg dela med mig av det bästa och det mest intressanta som händer, och hänt genom åren i Englands högsta divisioner. Topplistor, krönikor, startelvor, kuriosa och mycket mer finns sen bloggen startade våren 2017 att hitta i arkivet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela