wembleyway.blogg.se

En blogg om engelsk fotboll.

It's a long way to the top

Publicerad 2017-11-13 10:51:56 i Allmänt, Stories,

(null)

Det klassiska sättet för att ta sig fram i Premier League är att genomgå någon av de stora fotbollsakademierna som finns i England.
 
Ett alternativt sätt att slå sig fram i toppfotbollen är att börja sin resa från en låg division, för att antingen succesivt flytta sig själv eller sin klubb uppåt i ligasystemet.
 
Här följer ett avsnitt i två delar med Premier League-spelare som tagit den annorlunda men häpnadsväckande vägen upp till den engelska fotbollens finrum.
 
Del 1 av 2.
 

Sam Clucas, Swansea City

Precis som flera andra spelare lägre ner i seriesystemet gick Sam Clucas, då 20 år, sin vuxna fotbollsutbildning med "Glenn Hoddle Academy". En akademi som ger chansen åt spelare som tidigare ratats av sina moderklubbar.

En 22-årig Sam Clucas i Hereford United

Som utlopp för utbildningen fick mittfältaren ett proffskontrakt med Division 5-klubben Hereford United 2013, vilket efter flera imponerande insatser för de vita-svarta skulle bana väg för en framtida existens i den engelska toppfotbollen.

Sen examineringen från "Glenn Hoddle Academy" har talangfulle Clucas utvecklats i rekordfart, med insatser som resulterat i transfers uppåt i systemet, en division i sänder som representant för klubbarna Hereford United, Mansfield Town, Chesterfield och Hull City.

På fem år har den numera 27-årige Swansea-spelande mittfältaren tagit sig genom Division 5, League Two, League One, The Championship upp till Premier League, vilket skapat honom meriten att stå med i målprotokollet i alla de fem högsta divisionerna i England.

Clucas gjorde sitt första mål i Premier League mot Arsenal tidigare i höstas.

Adam Lallana, Liverpool

Tillsammans med José Fonte och Rickie Lambert var Adam Lallana en av nycklarna till The Saints resa från League One till Premier League.

Lallana i Saints-tröjan 2008

Hans personliga resa har gått genom Southampton's akademi till A-Laget i The Championship 2007. Nedflyttning till League One, och sedan efter ett par år hjälpa sitt Southampton upp i Premier League igen där senare en debut i det engelska landslaget säsongen 2013-2014 stundade.

Inga genvägar har tagits under Lallana's ovanliga resa uppåt i ligasystemet, som efter matchvinnande prestationer för moderklubben genom åren har resulterat i en flytt till Liverpool och en ordinarie plats i Englands landslag.

Adam Lallana är med sin inställning ett starkt föredöme för engelska spelare som startar sina karriärer i de lägre divisionerna.

Yannick Bolasie, Everton

En spelare som dribblat sig genom ligasystemet upp till Premier League är Yannick Bolasie.

Efter akademi-tiden hos Rushden & Diamonds har mittfältaren utvecklats och flyttat sig fram genom olika klubbar uppåt i ligasystemet.

En 20-årig Yannick Bolasie i League Two-klubben Barnet, 2009.

Bolasie har under sin krokiga resa tagit sig från moderklubben i Divsion 5, en låneperiod i League Two-klubben Barnet, League One med Plymouth Argyle, The Championship med Bristol City för att sedan etablera sig i Premier League med Crystal Palace och Everton.

Den dribblingsskicklige yttern debuterade i det Kongolesiska landslaget 2013, efter en succéartad tid med Crystal Palace.

Charlie Austin, Southampton

Från att jobba som murare och spela i gärsgårdsserien, till att spruta in mål i Premier League och bli uttagen till den engelska landslagstruppen. Ja, Austin's resa är inte ordinär.

Från 17 till 21-års ålder spenderade anfallaren sin fotbollskarriär i engelska division 10 & 9, med gärsgårdsklubbar som Kintbury Rangers och Poole Town, där han öste in mål samtidigt som han på sidan av fotbollen försörjde sig på byggen som murare.

Charlie Austin i Poole Town, 2008.

Trots en låg profil i det undre seriesystemet hade anfallaren ögonen på sig från olika håll, och säsongen 2009-2010 var League One-klubben Swindon Town så pass intresserade att de köpte anfallstalangen.

Austin fortsatte vräka in mål precis som tidigare, även fast divisionen var långt mycket högre än innan, och så skulle det fortsätta. 

Efter flytten till Swindon har karriären gått vidare till The Championship med Burnley och sedan Premier League med Queens Park Rangers och Southampton.

Karriären's bästa säsongen hittills var 2014-2015, där anfallaren gjorde 18 mål i Premier League och blev uttagen till Englands landslagstrupp.

 

Inom kort kommer fortsättningen ur detta avsnitt, "Del 2" med fler spelare i den engelska fotbollen som tagit den annorlunda vägen till toppen.

 

// Adam Stenberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Adam Stenberg

Med stor passion för den engelska fotbollen försöker jag med denna blogg dela med mig av det bästa och det mest intressanta som händer, och hänt genom åren i Englands högsta divisioner. Topplistor, krönikor, startelvor, kuriosa och mycket mer finns sen bloggen startade våren 2017 att hitta i arkivet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela